Saturday, October 3, 2009

One-dish ready to Lunch อาหารจานด่วน อาหารจานเดี่ยว

มื้อกลางวันส่วนใหญ่ เป็นช่วงเวลาเก็บกวาดตู้เย็น กินอะไรง่ายๆ ที่มีอยู่ แต่บางครั้งเกิดจุดประกายความขยันขึ้นมาเมื่อไร ก็มักจะทำอาหารจานเดียวง่ายๆ ที่งัดมาเป็นเมนูประจำบ้านได้อยู่เสมอ ที่สำคัญรสชาติจัดจ้าน กินไม่เบื่อค่ะ

When it's come to our quick lunch usually anything we have in the fridge including left-over.


Anyhow, I'm not that lazy. I did a lot on some that were ready to lunch meal and since I did put all in one dish so this blog I would like to remind myself for what our favorite "One-dish ready to lunch" which mostly hot, spicy and fovorful meal. Yes, we love Chili and all kind of spices.





Pad-Thai.
I made all these beatiful dishes from scratch, dried shrimp, tofu, bean sprout, fresh pring onion, shallot, etc. No need for instant Pad-Thai kit but it's a little bit take time for prep.
ผัดไทย
เมื่อก่อนต้องหนีบซอสสำเร็จมาจากเมืองไทย แต่ตอนนี้...ไม่ละ ทำเองอร่อยกว่า แต่เวลาเตรียมก็ยุ่งยากและเสียเวลานิดนึง ทั้งหั่น เตรียม ทอดเตาหู้-กุ้งแห้งให้กรอบ ไชโป้ว ฯลฯ แต่ผสมซอสที่มีในบ้านโน้นนิด นี่หน่อยก็ใช้ได้แล้วค่ะ


ส่วนนี่จานโปรดคุณสามี เส้นอุดงผัดพริกเผา
(อันนี้เป็นตำนานน้ำพริกเยาวราช แตกกระจายเต็มกระเป๋าเดินทาง ข้างในนั้นอัดแน่นไปด้วยชุดสูทของคุณสามี ตราตรึงมากๆ เพราะเสียค่าซักแห้งไปแล้ว แต่คราบยังอยู่ให้เจ็บใจเล่น)

Hubby's favorite "Udon noodle with Shrimp and chili paste". We carried 2 gallon-sized cans of the paste from Thailand, these were something special from China Town over there, and bloommmmmm....big burst in his luggage and left all good memories on his suit, shirts and pants, never gone even after wash by professional dry-clean store.



Pineapple Rice with sweet ham, cashew nut, pepper, onion, raisin serving with smoked salmon and fresh cooled cucumber. This one of my favorite.
ของโปรดอีกจานก็ ข้าวผัดสับปรด ใส่สารพัดที่มีเหลือในตู้เย็น หมูแฮม เม็ดมะม่วงหิมพานต์ ลูกเกด หอมใหญ่ พริกหยวก เสริฟ์กับแซลมอนร่มควัน และแตงกวา




ปิดท้าย ด้วย สุกี้แห้ง ไม่มีไก่ใส่แต่กุ้ง มีผักบุ้ง ผัดกาด วุ้นเส้น ไข่ เห็ดหูหนู
Last but not least is "Stir-fried Suki Yaki"

No comments:

Post a Comment