Tuesday, October 6, 2009

BBQ Squids ปลาหมึกย่าง

Last Sunday we got 2 Squids from China Town Market and each was weight over than one pound, pretty nice, firm and big just like what I was waiting for a nice BBQ squids...oh my dream comes true!


อยากกินปลาหมึกสดๆ เนื้อแน่นๆ หวานๆ มานานแล้วค่ะ หลายเดือนก่อนปลาหมึกหั่นชิ้นแบบแช่แข็งแพ็คซองมา พอเปิดดูชิ้นบ๊าง บาง เนื้อกระด้าง ไม่ค่อยอร่อยเลย ทำเอาต่อมความอยากหดไปเลยทีเดียว วันอาทิตย์ที่แล้วไปได้ปลาหมึกยักษ์ๆ ตัวโต มา 2 ตัว ตัวใหญ่ม๊ากกกกก เย้ ฝันเป็นจริงซะที ....ปลาหมึกสดๆ จิ้มน้ำจิ้มซีฟู้ด...อู้ววว น้ำลายสอ


When I first touched it, it's so scary and slimy!

จริงๆตอนจับขึ้นมาทีแรก แอบกรึ๊ดดดดสยอง ด้วยความกลัว (ตอนหลังเปลี่ยนเป็นดีใจ 555 หว๊าน หวาน เนื้อแน๊น แน่น)



It's almost 22 inches long.

เอาไม้บรรทัดมาวัดดู ยาวประมาณ 22 นิ้ว เกือบฟุตแน่ะ





Don't look at his eyes oh...he looks so sad!


แหม่ ทำตาเศร้าเชียวนะ




ดูความโหดของแม่ครัวได้ จับหั่นๆๆ โหดซะ



I feeled like back then I was so cruel!



After cutting I cleaned the stuff inside we don't need, washed it several time (I should actually wash it outside the kitchen because later on my sinks still smell so stinky) and my husband peeled the skin off (I think it's fine if you like it on but I just like it this way since whitness show off better).





ควักไส้ทิ้ง ล้างน้ำหลายๆรอบ ปลาหมึกมันไม่ได้เหม็นนะค่ะ แต่กลิ่นคาวมันติดอ่ะ ล้างยังไงก็ยังอยู่ รู้งี้ไปล้างนอกบ้านดีกว่า ทำเอาอ่างล้างจานเราเหม็นตลบไม่หายเลย อ้อ แล้วก็ลอกหนังนิดหน่อยเพื่อความงามจ๊ะ
เสร็จสรรพก็หมักด้วยน้ำปลา น้ำตาล ผงกระเทียม พริกแห้ง ซอสเทอริยากิ แล้วก็น้ำมันนิดหน่อย
Marinated with a little bit of oil, garlic powder, sugar, fish sauce, dried chili and Teriyaki sause







Grilled on flame



พนักงานย่างก็ไม่ใช่ใครที่ไหนค่ะ คุณสามีรับผิดชอบย่างทุกรายการอาหาร เพราะคุณภรรยาไม่ทำ ... กลัวหัวเหม็นควันอ่ะ

I passed this job to my wonderful husband, since I afraid of any smoke stick to my head.












ย่างสดใหม่ๆ หน้าตาดีเชียว



After it's cooked, so pretty....





ไม่ลืมตำพริกกับกระเทียม ใส่น้ำปลา เกลือ มะนาว แล้วก็ผักชีนิดหน่อย
Dipping Sauce was made by griding all spices we love; garlic, chili, lime, fish sauce, salt and corriander.

Serving with hot&spicy seafood sauce.

2 comments:

  1. this was a good one Dear.....so lets try the really big squid next time?

    ReplyDelete
  2. Eh's dipping sauce--the best!

    John Boy

    ReplyDelete