Saturday, October 3, 2009

Mango Sticky Rice - มูลข้าวเหนียว

Mostly people when they goes to Thai restaurant they always order "Mango Sticky Rice" as a dessert but not my husband, he prefer Coconut Icecream.

ของหวานประจำใจคุณสามีเวลาไปกินข้าวร้านอาหารไทย คือ ไอศกรีมกะทิ ทั้งๆทีเค้าก็นำเสนอข้าวเหนียวมะม่วงกันเป็นส่วนใหญ่

Last couple weeks ago we got good Mango from 99 Ranch, big plump, juicey and really good taste.

So it's remind me that long ago we didn't have this dessert at all and I never cook it before. I gave myself a chance to try it on and also I'd like to see that he will say Yes or not.

2-3 อาทิตย์ก่อนไปซื้อของไชน่าทาว์น ได้มะม่วงงามๆ หวานชุ่มช้ำมา ชิมไปกินไปพาให้คิดถึงว่าน่าจะเข้ากับข้าวเหนียวมูลได้ เลยลองซะหน่อย ทั้งที่ไม่เคยทำมาก่อน เผื่อว่าคุณสามีจะติดใจ เกิดชอบขึ้นมา เราจะได้มีเมนูใหม่ๆกันจ๊ะ





Every receipe I read it's all about soaking sticky rice for over night or at least 3 hours but I was in a rush so I started with mixing Sticky Rice on pan with hot Coconut milk, Palm sugar, Pandan leaf and a pitch of salt.

เกิดมาก็ไม่เคยทำกับเขาหรอกค่ะ อย่าว่าแต่มูลเลย หุงข้าวเหนียวธรรมดายังไม่เก่งซะที อ่านดูสูตรใครๆเขาก็ต้องแช่ข้าวเหนียวข้ามคืน แฮ่ะๆๆ ไม่ทันใจอ่ะ เลยจับข้าวเหนียวผัดกับกะทิมันเดี๋ยวนั้น ใส่น้ำตาลมะพร้าว เติมเกลือนิดหน่อย อ้อ ใส่ใบเตยเพิ่มความหอมด้วยนะค่ะ

Once I see everything mixed up pretty good then I wraped it with white cloth and put it in steamer. This took me a very long long time since I didn't know when it would be cooked. I guessed this because I didn't soak the rice before ... bad me.
So what I did is turning it upside down every 15 min and tasted it. It's soft enough but not evenly since on the bottom part was too much on steam so it's pretty mashy there!

ผสมเข้ากันดีก็จับห่อผ้าขาวโยนลงหม้อเลยค่ะ นึ่งไปตั้งนาน น้าน นาน ก็ไม่สุกซะที เลยเข้าใจแล้วว่า ทำไมต้องแช่ข้าวเหนียวก่อน เฮ้ออ แก้ไม่ทันแล้วนิ เลยได้แต่พลิกไปมาซะหลายๆรอบ ชิมไปเรื่อยๆ สุดท้ายมันก็นิ่ม แต่ไม่ค่อยเสมอกัน เพราะตรงก้นๆหม้อโดนไอน้ำนานๆ ก็พาลแฉะซะ ฮืมมมม

ควักออกมาตั้งให้เย็นหน่อย ก็หน้าตาพอดูได้ค่ะ

I was almost to give up but once I letted it cool down ...it look not so bad for the first time. I also made a creamy coconut sauce by adding a little bit of thinkening powder plus a pitch of salt. Anyhow, I actually planed cooking this just by using 1 box of coconut milk (250 ml.) but it ended up with totally 3 boxes !!! He love love it which I'm so glad but please be careful Honey I think this menu is so highhhhhhhh calcories.

เกือบถอดใจว่าคงไม่เป็นข้าวเหนียวมูลซะแล้ว แต่พอทิ้งให้เย็น มองเบลอๆ ไกลๆ พอจัดเป็นข้าวเหนียวมูลเมืองไกลได้ค่ะ รสชาติก็ไม่ขี้เหร่ แต่ถ้าอยู่เมืองไทยคงไม่กล้าเรียกเต็มปากอ่ะค่ะ ไม่ลืมทำกะทิมาราดหน้าด้วย คุณสามีก็กินเต็มที่ ชอบใจทั้งคนกิน คนทำ แต่ขอโทษเถอะค่ะ เมนูนี้กะว่าจะทำน้อยๆ ใช้กะทิแค่กล่องเดียว จะได้ไม่อ้วน ที่ไหนได้ ปาไป 3 กล่อง! พระเจ้า โอ้ววว คงลดไม่ลงแล้วละค่ะ

No comments:

Post a Comment